مجله صنعتی
لیزر های قطبیده نشده برای کاربرد هایی که در آن ها عناصر قطبی در مسیر پرتو وجود ندارند، مناسب است و لیزر های قطبیده شده ی هلیوم نئون برای کاربرد های حساس نسبت به قطبش مناسب اند. به دلیل داشتن ویژگی های فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد، هلیوم دارای کاربرد های متعدد و در حال گسترشی در حوزه پزشکی شده است. حفره ی نوری لیزر هلیوم نئون شامل آینه ای تخت با بازتاب بالا در یک انتهای لوله ی لیزر و یک آینه ی جفت مقعر در خروجی لیزر است. خروجی لیزر هلیوم نئون قطبیده نشده، شامل نوسان سریع و پرتو خطی قطبی شده است که در مقیاس زانی نانو ثانیه تغییر جهت می دهد. منبع برانگیختگی این لیزر ها تخلیه الکتریکی ولتاژ بالا از طریق آند و کاتد در دو انتهای شیشه ی حاوی مخلوط گازی است.
زیرا سقف سطح انرژی نئون با جریان بالا اشباع می شود و سطح پایین انرژی به صورت خطی با جریان الکتریکی تغییر می کند. به طور متوسط مخلوط هلیوم و نئون با نسبت 5 به 1 یا 20 به یک با فشار کم در تیوب شیشه ای درز بندی شده استفاده می شوند. در محیط های آلوده، نور نیز آلوده می شود و توان خروجی به سطحی کمتر از انچه مورد انتظار است نزول می کند. فرآیند لیزر در یک لیزر هلیوم نئون، با برخورد الکترون ها و تخلیه الکتریکی اتم های هلیوم آغاز می شود. طی جنگ جهانی اول از هلیوم به عنوان گاز بالابرنده غیر آتشگیر برای پر کردن بالن ها استفاده می کردند. پرتو های خروجی نا پایدار ممکن است به علت محیط دارای نویز و یا دارای منابع ایجاد لرزش باشند.
مصارف هلیوم در اعمال بالینی کنونیبسیار زیاد است که اکنون به یکی از این مصارف می پردازیم. لیزر هلیوم-نئون، نوعی لیزر گازی کوچک با کاربرد های صنعتی فراوان و کاربری های علمی است. بسته به مدل انتخاب شده، خروجی می تواند به صورت خطی و یا به صورت تصادفی قطبی شده باشد. اتم های گاز هلیوم ابتدا برانگیخته شده و سبب برانگیته شدن اتم های نئون می شوند. درجه حرارت متغیر محیط نیز ممکن است بر خروجی لیزر هلیوم نئون تاثیر داشته باشند. نصب و قرار گیری مناسب روی یک پایه می تواند تاثیر ارتعاشات محیطی را کاهش دهد. بازگشت این اتم ها از حالت برانگیخته منجر به انتشار نور لیزر می گردد.
اثرات فوتوبیولوژیک لیزر هلیوم نئون بر فاکتورهای هماتولوژیک و بیوشیمیایی خون خرگوش
اثبات تأثیر لیزر هلیوم نئون و سایر لیزرهای کمتوان بر روی کراتینوسیتها، فیبروبلاستها، لنفوسیتهای T، لنفوسیتهای B ، ماکروفاژها، نوتروفیلها و غشای اریتروسیتها و همچنین تأثیر لیزر هلیوم نئون بر روی فاکتورهای رئولوژیک خون از قبیل کاهش ESR، انگیزه بررسی فاکتورهای هماتولوژیک از قبیل شمارش گلبولهای قرمز و سفید، سنجش هماتوکریت، تعیین میزان هموگلوبین و تعیین ESR را ایجاد نموده است. با توجّه بهاین توصیه که در درمان با لیزرهای کمتوان در روش LBI از لیزر هلیوم نئون با طول موج 8/632 نانومتر و مدت تابش 10 الی 40 دقیقه و توان خروجی 4-1 میلیوات استفاده گردد (7 و 17 )، لذا در این بررسی لیزر هلیوم نئون ساخت مرکز تحقیقات لیزر بناب با توان دو میلیوات و طول موج 8/632 نانومتر مورد استفاده قرار گرفت و مدت زمان تابش 30 دقیقه تعیین گردید.
همچنین لوله آزمایش دیگر حاوی خون و ماده ضدّ انعقاد بود که جهت تهیّه گسترش خونی و انجام شمارش تفریقی، تعیین هماتوکریت با استفاده از روش میکروهماتوکریت، شمارش گلبول قرمز و سفید، سنجش میزان هموگلوبین بهروش متسیانوهموگلوبین و تعیین سرعت رسوب گلبولهای قرمز(ESR) با استفاده از روش وسترگرین مورد استفاده قرار گرفت. در همان اوایل کاربرد لیزردرمانی کمتوان، پدیده جذب رزونانس به عنوان رهیافتی برای پیبردن به ماهیّت بیماری، بهجهت اثر گذاری مستقیم بر ارگانیزم در سطح اتمی و مولکولی توسعه پیدا کرد و از آنجا که عارضه خطرناکی در برنداشت، از آن در درمان بسیاری از بیماریها و حتی قویتر کردن ارگانهای سالم استفاده گردید (11).
لیزر کمتوان بهدلیل بهبود نفوذپذیری سلول و سنتز ATP، عادیسازی فشار داخل و خارج عروقی، افزایش فعالیّت ماکروفاژها و فیبروبلاستها، افزایش میتوز، کاهش درد، افزایش فعالیّت کبد و آنزیمهای سرمی همچنین افزایش سطح ایمنی، مقاومت بدن را در مقابل انواع عوامل پاتوژن و آسیبرسان افزایش میدهد (14، 15 و16 ). در گروه تیمار نیز بعد از ایجاد بیهوشی عمومی و قرار گرفتن خرگوشها در وضعیت تابش لیزر، حیوانات به مدّت 30 دقیقه و بهروش Transcutaneus و از محّل ورید Marginal گوش راست در معرض تابش لیزر هلیوم نئون 2 میلیوات با طول موج 8/632 نانومتر قرار گرفتند. در گروه شاهد بعد از ایجاد بیهوشی عمومی با استفاده از اتر ساخت کارخانه مرک و به روش استنشاقی و قرار گرفتن خرگوشها در وضعیت تابش لیزر ( بدون لیزرتراپی) و پس از سپری شدن 30 دقیقه، از قلب آنها خونگیری در دو لوله آزمایش بهعمل آمد.
- ۰۰/۱۰/۱۵