سیب زمینی و معرفی ۱۱ مورد از مزایای باورنکردنی این ماده غذایی
سیب زمینی در هر دو مورد غنی است و نمیتواند بهعنوان یک اقدام پیشگیرانه برای سنگهای کلیه مناسب باشند، اما آنها همچنین حاوی منیزیم هستند که مانع از انباشتن یا رسوب کلسیم (کلسیفیکاسیون) در کلیه و سایر بافتها میشود، بنابراین برای درمان سنگ کلیه مفید هستند. ازآنجاییکه آنها نرم هستند، بهراحتی هضم شده و دارای مقدار زیادی از ویتامین C (که آنتیاکسیدان بسیار خوبی است که باعث بازسازی بافت و جلوگیری از پیری میشود)، پتاسیم و ویتامین B6 است که آنها میتوانند هرگونه التهاب در روده و دستگاه گوارش را از بین ببرد. در چنین مواردی باید از مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین بالا، بهخصوص پروتئینهای حیوانی مانند گوشت، بوقلمون، میگو، ماهی، تخممرغ و شیر و همچنین اسفناج، پسته خام، گرم سیاه و برخی از انواع لوبیا که بهشدت سطح اسید اوریک در خون را افزایش میدهد، اجتناب شود.
جدای از این، ازآنجاکه سیب زمینی سطح گلوکز را در خون افزایش میدهد، مصرف بیشازحد آن ممکن است باعث چاقی شود که درنهایت این امر باعث فشار روی قلب شما میشود، باید مراقب باشید که چقدر از سیب زمینی برای این بهره بردن از مزایای آن برای سلامتی استفاده کنید. این سبزی در حال حاضر در جهان بهعنوان چهارم محصول غذایی غالب و پرمصرف وجود دارد و بیش از ۱/۳ سیبزمینی در جهان در حال حاضر در چین و هند رشد میکنند، جایی که آنها بخش مهمی از غذاهای خود را و همچنین غذاهای بسیاری از کشورهای همسایه خود را تأمین میکنند. بااینحال، سیب زمینی میتواند به افزایش وزن منجر شود که این امر این بیماریها را تشدید میکند و معمولاً همراه با گوشت و سایر غذاهای غنی که سبب بدتر شدن نقرس میشوند، به مقدار متعادل بنا بر دستور پزشک (و نه زیاد) از آنها استفاده کنید.
اگرچه در کشورهای جهان اول و دوم به خاطر این که آنها دسترسی بالایی به ویتامین C دارند این بیماری وجود ندارد، اما هنوز در برخی از کشورهای توسعهنیافته جهان این بیماری وجود دارد، بنابراین مصرف منظم سیب زمینی به رفع این مشکل کمک میکند. علاوه بر این، شاخص گلیسمی (بهطور سادهتر، مقدار انرژی یا قند) سیب زمینی بسیار بالا است (بیش از ۸۰)، بنابراین افرادی که چاق هستند و یا سعی در از دست دادن وزن دارند یا از بیماری دیابت رنج میبرند باید از خوردن سیب زمینی جلوگیری کنند. این امر حرکات روده را تحریک میکند و ترشح شیره معده را افزایش میدهد که باعث سهولت در امر هضم و جلوگیری از ابتلای به مشکلاتی مانند بیماری یبوست میشود و همچنین بدن را از مشکلاتی جدی مثل سرطان روده بزرگ (کولورکتال) محافظت میکند.
تفاوت سیب زمینی شیرین و سیب زمینی معمولی چیست؟
همان طور که می دانید افرادی که به دیابت یا سایر بیماری های مرتبط با قند خون مبتلا هستند لازم است مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی بالا را محدود کنند، بنابراین به این افراد توصیه می شود از سیب زمینی شیرین به دلیل شاخص گلیسمی کمتر به جای سیب زمینی معمولی استفاده کنند. سیب زمینی از آن دسته مواد غذایی پر کاربردی است که تقریبا در اغلب غذاهایی که درست می کنیم به عنوان نقش اصلی یا مکمل ظاهر می شود! زیرا علاوه بر خوش طعم کردن غذا دارای مواد مغذی مفیدی نیز می باشد که آن را به یکی از سالم ترین سبزیجات رایج تبدیل کرده است. اگر دیابت دارید و نگران تاثیر منفی سیب زمینی روی قند خون هستید توصیه می شود از سیب زمینی آب پز به جای سیب زمینی پخته استفاده کنید و همیشه سیب زمینی را به همراه مواد غذایی کم کربوهیدرات مانند پروتئین های بدون چربی و سبزیجات غیر نشاسته ای مصرف کنید.
هر دو نوع سیب زمینی شیرین و معمولی دارای فیبر، ویتامین ها، مواد معدنی و کربوهیدرات های انرژی بخش هستند و به عنوان ماده غذایی سالم در رژیم های غذایی متعادل شناخته شده اند اگرچه روش های مورد استفاده برای پخت و آماده سازی آن ها اغلب سالم نیستند. اما علاوه بر سیب زمینی معمولی که همه ما آن را می شناسیم نوع دیگری از سیب زمینی به نام سیب زمینی شیرین نیز وجود دارد که اگرچه مصرف آن به اندازه سیب زمینی معمولی رایج نشده اما خواص بی نظیر آن باعث شده طرفداران زیادی در سراسر دنیا پیدا کند. بسته به نوع و فرایند پخت و پز انجام شده، سیب زمینی های شیرین ممکن است شاخص گلیسمی بین 44 تا 94 داشته باشند و سیب زمینی شیرین پخته به دلیل نحوه ژلاتینه شدن نشاسته در حین پخت و پز نسبت به سیب زمینی شیرین آب پز شاخص گلیسمی بیشتری دارد.
همان طور که مشاهده می کنید سیب زمینی شیرین و سفید هر دو از نظر سطح کالری، پروتئین و کربوهیدرات مشابه هستند در حالی که سیب زمینی سفید پتاسیم بیشتری دارد و سیب زمینی شیرین از نظر ویتامین A در سطح بسیار بالاتری ایستاده است. سیب زمینی شیرین معمولا پوست قهوه ای و گوشت نارنجی رنگ دارد اگرچه گونه های بنفش، زرد و قرمز آن نیز یافت می شود در حالی که پوست سیب زمینی معمولی اغلب سایه ای از قهوه ای، زرد و قرمز داشته و گوشت آن سفید یا زرد است. اگر می خواهید از مزایای منحصر به فرد سیب زمینی شیرین و معمولی بهره مند شوید توصیه می شود برای آماده سازی آن ها از روش های آب پز کردن یا پختن استفاده کرده و پوست آن ها را – که سرشار از فیبر است – جدا نکنید.
نکات سیب زمینی سرخ کرده
اکثر افراد وقتی به این غذا می رسند کمی بیشتر از گنجایش خود از آن می خورند و اگر کمی اضافه وزن داشته باشند و یا روی تناسب اندام و سلامتی خودشان حساس باشند، حتما احساس بدی به این کار خودشان دارند چرا که سیب زمینی سرخ کرده، بسیار چاق کننده است. خبر خوش اینکه می توانید این غذای خوشمزه را به شکلی درست کنیم که دیگر چندان چاق کننده نباشد! البته حساب اغلب سیب زمینی های فست فودی از این مقوله جداست چرا که به علت استفاده از روغن های کهنه، بر خلاف ظاهر فریبنده، بسیار چاق کننده هستند. شاید باورش برای شما سخت باشد اما با استفاده کردن از روغن در واقع در هر قاشق چیزی در حدود ۱۲۰ کالری و ۱۴ گرم چربی مضاعف مصرف می کنید و این برای کسانی که نسبت به دریافت کالری و همین طور سلامتی خود حساس اند بسیار قابل توجه است.
یکی از سبزیجات فوق العاده ای که می توانید آن را به روش بالا تهیه کرده و لذت ببرید کدو حلوایی است! کدو حلوایی هم مثل سیب زمینی سفت است اما به نسبت آن کربوهیدرات و کالری کمتری دارد و این یعنی سلامتی بیشتر. برای اینکه سیب زمینی کاملا ترد و خشک شود، ابتدا انرا درون مخلوط آب و نمک می جوشانیم تا نیمپز شود، سپس انرا خشک می کنیم و در روغن فراوان که کاملا داغ شده است سرخ می کنیم. به طور متوسط هر وعده سیب زمینی سرخ کرده دارای ۴۰۰ کالری و ۲۰ گرم چربی است پس بهتر است خودتان دست به کار شوید و به کمک روش های زیر این غذای خوشمزه را در منزل تهیه کنید. یکی از بهترین وسایلی که همیشه سرآشپزهای حرفه ای از آن استفاده می کنند و لازم است که در تمام آشپزخانه های خانگی هم باشد، بی شک اسپری روغن مخصوص آشپزی است.
اگر می خواهید میزان کمتری سیب زمینی مصرف کنید، بهتر است به جای حذف کامل سیب زمینی از رژیم غذایی تان، آن را به همراه سایر سبزیجات سرخ کرده یا تنوری کنید. یکی از این وسایل، کاتر دالبری است! سیب زمینی هایی که به شکل زیگ زاگ برش خورده اند، علاوه بر هیجان انگیز بودن، بسیار خوشمزه تر و لذیذ تر هستند. در مواد اولیه سس کچاپ، از نمک و شکر استفاده می شود که میزان کربوهیدرات این سس را افزایش می دهد اما خوشبختانه مواد نگهدارنده مصنوعی ندارد. در سراسر دنیا چیزی نزدیک به ۴۰۰ نوع سیب زمینی وجود دارد! اما در ایران یکی از انواع سیب زمینی جدا از سیب زمینی معمولی، سیب زمینی پشندی است.
روش تشخیص سیب زمینی شیرین از معمولی
این دو اگرچه هر دو از انواع سبزیجات ریشه ای غده ای هستند اما به دو خانواده گیاهی مختلف تعلق داشته، از نظر شکل و طعم شبیه به هم نیستند و از نظر ارزش غذایی و تاثیری که روی قند خون می گذارند نیز با هم متفاوت اند. ترکیبات ضد سرطان سیب زمینی شیرین خطر فلزات سنگین همچون کادیوم، آرسنیک و جیوه را کاهش داده و برای افرادی که دچار مشکلات گوارشی مانند کولیت اولسراتیو و سندرم روده تحریک پذیر هستند مفید می باشد. از مهمترین میوه هایی که در قرآن از آنها نام برده شده است می توانیم به انجیر و زیتون اشاره کنیم که به تازگی یک گروه تحقیقات ژاپنی پی به خواص فوق العاده مصرف یک عدد انجیر و هفت عدد زیتون شده است.
پس از اینکه یکی از قرآن پژوهان مصری اعلام کرد که خداوند در قرآن به انجیر و زیتون قسم خورده است و نام انجیر یک بار و نام زیتون هفت بار در قرآن آمده است ، رییس این گروه مسلمان شد. سیب زمینی شیرین حاوی مقادیر بالای فیبر و منیزیم است که باعث بهبود هضم غذا، درمان معده درد و سلامت دستگاه گوارش می شود و با افزایش حرکات روده به درمان یبوست کمک می کند. امروزه با پیشرفت جوامع بشری بیماری ها هم پیشرفت زیادی کرده اند و یکی از راه های نجات انسان از بیماری های مختلف شناخت کامل طبیعت و آشنایی با خواص گیاهان و میوه ها است. سیب زمینی شیرین را می تواندی از میوه فروشی های بزرگ و معتبر و همچنین سایت های اینترنتی که با یک سرچ ساده تعداد زیادی از آنها را ملاحضه نمایید خریداری نمایید.
پس از خارج کردن سیب زمینی از آب جوش، آنها را در آب سرد قرار دهید تا پروسه پختن در آن متوقف شود و سپس آنها را با استفاده از حوله یا دستمال خشک و تمیز، خشک کنید. اگرچه سیب زمینی معمولی این کمبود را در مقادیر آهن و پتاسیم جبران کرده و سطح این دو ماده معدنی ضروری برای بدن، در سیب زمینی شیرین کمتر از نوع معمولی آن است. به جز مصرف خوراکی، از آنجایی که دارای برگهای زیبا و رنگارنگ می باشد به عنوان گیاه پوششی و برای مرزبندی و کاشت در باغ نیز مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه این گیاه به علت داشتن غده های خوراکی در اکثر مناطق دنیا از جمله چین ، هندوستان و سایر مناطق آسیا و آفریقای شمالی و اروپا کاشته می شود.
ویژگی سیب زمینی خوب
اما توجه داشته باشید؛ با خرید سیبزمینی با رنگ طبیعی، دیگر نیازی به دور ریختن قسمتهایی از آن نخواهید داشت. سیبزمینیهایی که بخشی از آنها به رنگ سبز درآمده محتوی نوعی سم به نام گلیکو آلکالویید یا TGA هستند. اگر قسمتی از سیبزمینی بیرون از خاک قرار بگیرد، برای محافظت در مقابل جانوران سولانین ترشح میکند. این ترکیبات در تمام اندامهای سیبزمینی یافت میشوند؛ که بالاترین غلظت آنها در گلها وجود دارد. دیگری سلامت از نظر باقیمانده مواد شیمیایی مثل سم، کود و آلاینده های شیمیایی و فلزات سنگین است. سولانین اگر در اندازه زیاد مصرف شود میتواند منجر به اختلالات گوارشی، اسهال و توهم شود.
گلیکو آلکالوئیدها ترکیبات سمی هستند که در گیاهان خانواده سیبزمینی دیده میشوند. یکی از انواع ترکیبات این سم سولانین است که بطور طبیعی در سیب زمینی به وجود میآید. میتوانید سیبزمینی با لایه نازک سبز رنگ را پس از جدا کردن این لایه مصرف کنید. این ترکیب با ظاهر شدن رنگ سبز در قسمت زیر پوست سیبزمینی مشخص میشود. از طرف دیگر قرار گرفتن سیبزمینی در نور سبب افزایش TGA میشود. یکی از فاکتورهای تشخیص سیبزمینی سالم رنگ سیب زمینی است. در حالیکه سیبزمینیهای مایل به زرد خواص کمتری دارند. قبل از مصرف و پختن سیبزمینی لازم است که با یک قاشق یا چاقو قسمتهای جوانه زده را به طور کامل و از سطح و عمق سیبزمینی جدا کنید.
فقط در صورتی سیبزمینی جوانه زده بخرید که قصد مصرف آن را در یک تا دو روز آینده را داشته باشید. از آنجایی که سیبزمینی داخل خاک رشد میکند؛ سیبزمینی تازه باید کمی بوی خاک بدهد. اگر روی سیبزمینی چشمهایی روییده باشد یعنی در حال جوانه زدن است.
- ۰۰/۱۱/۰۵